30.12.2016 itibariyle Smyrna Antik Kenti Kazı Araştırma Restorasyon Çalışmalarının 10. Sezonu sona ermiştir.  Smyrna Tiyatrosu ve Smyrna Agorası'nda gerçekleştirilen çalışmalar ile İzmir Tarih ve Arkeolojisine önemli katkılar sağlayacak buluntulara ve bilgilere ulaşılmıştır.

Büyük ölçekli dolgu toprak altında bulunan Smyrna Tiyatrosu'nda 18. yüzyıldaki dolgu seviyelerine ulaşılmıştır. Dolgular içinde modern dönemin buluntularının yanısıra 18. yüzyıl ve sonrası Osmanlı Padişahlarına ait çok sayıda sikke ele geçmiştir.

Smyrna Agorası'nda ise Smyrna'nın Kent Meclisi'nde ve antik kaynakların övgüyle söz ettikleri çok sayıda Roma Hamamı'ndan biri olan Agora Roma Hamamı'nda kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Osmanlı İzmiri'nin yapı kalıntıları ve buluntuları da kazı çalışmalarımıza önemli yer tutmuş, döneme ilişkin pek çok obje ortaya çıkarılmıştır.

2016 yılı boyunca ortalama 50 kişilik bir ekiple yürüttüğümüz çalışmalara izin veren TC Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne ve adına çalışmaları yürüttüğümüz Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bir teşekkür de tüm ekip arkadaşlarıma.

Yrd.Doç.Dr. Akın Ersoy